Wondverpleegkundige Jolanda van der Vegte

‘Ik breng onze zorg dichter bij de patiënten’

Jolanda van der Vegte is wondverpleegkundige bij de coöperatie Huisartsen Epe-Oene. Ze is hier sinds begin dit jaar werkzaam om de wondzorg op zich te nemen voor al onze patiënten uit Epe en Oene. In dit artikel vertelt ze over haar werk. “Ik ondersteun de huisartsen. Ik neem hen het nodige werk uit handen en probeer onze zorg dichter bij de patiënten te brengen.”

Jolanda komt veel bij de mensen thuis om wonden te verzorgen. Soms zelfs wel een paar keer per week. In dit vergrijzende gebied (in de regio rondom Epe zijn er de helft meer 75-plussers in vergelijking met het landelijk gemiddelde) is dergelijke zorg zeer waardevol te noemen. “Ja, het zijn veelal oudere mensen waar ik kom. Die groep stoot zich nog wel eens en dat levert vervolgens best wel eens complexe wonden op die niet zo snel genezen.” Daarbij is deze groep patiënten vaak niet zo mobiel om even snel naar de huisarts te gaan. “Maar ik kom ook wel eens bij jongere mensen. Bij mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, gaat een wond moeilijker dicht. Dat geldt ook voor de groep personen die diabetes, hart- en vaatziekten of overgewicht hebben.”
Het is kortom erg handig dat Jolanda van der Vegte voor de huisartsen in Epe en Oene naar de patiënten toegaat om hen te helpen met de wondzorg. “Ik geef hen onder andere ook schoonmaaktips zodat ze hun wond zelf schoon kunnen houden.”

Aanspreekpunt richting ziekenhuis en thuiszorg
Jolanda maakt vervolgens direct rapportages die in het medisch dossier van de patiënt komen en ze schrijft zelf recepten uit. Ook fungeert ze als aanspreekpunt richting alle thuiszorgorganisaties. Jolanda: “Al die dingen samen, zorgen er voor dat alle huisartsen binnen deze kleine coöperatie veel sneller kunnen schakelen. Patiënten hoeven hierdoor ook minder vaak naar huisarts of ziekenhuis, zo is gebleken.”
Naast aanspreekpunt richting de thuiszorgorganisaties, staat Jolanda in nauw contact met het WondExpertiseCentrum (WEC) in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. “Dat is zeer handig wanneer het chronische wonden betreft. Dat kan een operatiewond zijn, maar het is meestal een complexe wond die niet met de gebruikelijke zorg dicht gaat. De dermatologen en chirurgen die in het ziekenhuis werken, zijn gemakkelijk door mij te benaderen. Nu de polikliniek ook in het Eper Medisch Centrum zit, is daar zelfs een dermatoloog werkzaam die ik desgewenst kan aanspreken.”

‘Lijntjes veel korter: dit is wat wijkgerichte zorg inhoudt!’
Deze integrale aanpak van deze langdurig chronische wonden is, nu al een succes te noemen. De coöperatie Huisartsen Epe-Oene is daarom zeer blij dat ze Jolanda voor dergelijke complexe wondzorg in dienst genomen hebben. Dennis Boon, namens de coöperatie: “Het is prachtig om dergelijke zorg bij één iemand neer te leggen. Je bent niet afhankelijk van een grotere regionale organisatie die dit voor heel veel huisartsenpraktijken regelt. Je werkt veel nauwer samen met andere partijen zoals de thuiszorg. Daarbij zijn de lijntjes naar alle huisartsen van onze coöperatie veel korter. Op het moment dat wij signaleren dat een bepaalde wond moeilijk dicht gaat, dan hoeven we dat niet meer zelf op te pakken, maar kunnen we dit overdragen aan Jolanda. Ja, het is een extra inspanning richting onze patiënten. Maar veel belangrijker: dit is wat ons betreft, exact wat wijkgerichte zorg inhoudt.”
Jolanda heeft veel ervaring in de thuiszorg als (wond)verpleegkundige, aldus Dennis Boon. “Ze heeft veel expertise in huis. We hopen de kwaliteit van de wondzorg hiermee te verbeteren.” Ook huisartsen zelf worden ook continu getraind om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen rondom het verzorgen van wonden, de juiste manier van zwachtelen of het beste wondgaasje of het nieuwste verband. “Onlangs hebben alle huisartsen van de coöperatie een uitgebreide nascholing wondzorg gevolgd. Die training wordt binnenkort door Jolanda gegeven aan onze doktersassistentes. Iedereen leert er van. Dat zorgt uiteindelijk voor zinvolle zorg. En daar staan we als flexibele en efficiënte coöperatie Huisartsen Epe-Oene voor.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *