Huisartsencoöperatie Epe-Oene ontwikkelt onderscheidend leefstijlinterventieprogramma

Zorgverzekeraars vergoeden ‘gezond leven’ sessies

Waar een klein samenwerkingsverband groot in kan zijn. De zes huisartsenpraktijken in Epe en Oene die zich ooit verenigd hebben in een coöperatie, pakken diverse zorgprojecten gezamenlijk op. De afgelopen 15 jaar is gebleken dat dit bijzondere projecten kan opleveren, die bijdragen aan een gezondere leefstijl, zoals de wandelgroepen in Epe of Oene, waar iedereen die meer wil bewegen al 5 jaar lang aan kan deelnemen. Sinds dit jaar hebben de huisartsen een nieuw project gestart voor mensen die willen werken aan een gezondere leefstijl: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Het werken als kleine zorgcoöperatie brengt veel flexibiliteit en efficiëntie met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer er contracten over bepaalde onderwerpen afgesloten moeten worden met zorgverzekeraars. Het nieuwe leefstijlinterventieprogramma, dat aan alle patiënten met overgewicht en een inactieve leefstijl kan worden aangeboden, blijkt nu al een doorslaand succes.

Samenwerking met leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut
Het 2-jarige leefstijlprogramma dat in Epe gestart is, heet ‘Beweegkuur’. Dit programma wordt uitgevoerd door een leefstijlcoach, fysiotherapeuten en diëtisten, in Fitnesscentrum Epe. Esther Spruijt (Fitnesscentrum Epe) en Ard van Bottenburg (Fysiotherapie Dynamiek) konden niet wachten om hiermee te starten, het stond al heel lang op hun verlanglijstje. Daniëlle Gommers-Vriezema (leefstijlcoach en diëtist) en Lies Hut (diëtist, leefstijlcoach i.o.) zijn ook vanaf het begin betrokken. Danielle en Lies doen alle intakes van de door de huisartsen doorverwezen potentiele deelnemers. “Mensen moeten diverse vragen beantwoorden. Aan de hand daarvan wordt er een persoonlijk behandelplan geschreven. Daarna vinden er in een ruimte in het Fitnesscentrum Epe maandelijkse groepssessies plaats om vorderingen te bespreken en eventuele vragen te behandelen.” Ook de diëtisten Grace Bosch en Gea Koopman zijn inmiddels aangehaakt.

Leefpatroon aanpassen
Dit programma GLI gaat het niet om diëten voorschrijven, sporten en kilo’s verliezen, maar over bewustwording. Daniëlle: “GLI is bedoeld voor volwassenen die een inactieve leefstijl hebben. Sommigen hebben helemaal niet door dat er bepaalde handelingen zijn die gemakkelijk in hun leefpatroon aan te passen zijn. Zodat je uiteindelijk toch wat gezonder gaat leven.” Een wezenlijk onderdeel is beweging. Daar kun je zelf al veel aan doen door dagelijks te gaan wandelen of fietsen. Maar men kan dit natuurlijk ook in een sportschool gaan doen. Dat laatste traject wordt overigens niet vergoed door de verzekeraars. “Daarvóór is er echter al veel te winnen door deelname aan dit leefstijlprogramma.”

Zorgverzekeraars

Ook zorgverzekeraars zien het belang ervan in. Ze vergoeden dit traject volledig. Begin 2019 is het tweejarige contract met de zorgverzekeraars door deze kleine coöperatie ondertekend. Ze waren daarmee één van de eerste huisartsencoöperaties in het land. Vlak voor deze zomer startte de eerste groep Epenaren al met dit gezonde programma. Huisarts Freek Stijntjes: “Overgewicht, een te hoge bloeddruk, suikerziekte, het speelt bij veel van onze patiënten. Als huisartsen merken we tijdens het spreekuur ook wel eens dat onze patiënten zelf aangeven dat ze wat gezonder willen leven maar tegelijkertijd niet weten waar ze moeten beginnen. Daarom hebben we in samenwerking met diverse andere partijen dit leefstijlprogramma opgezet. Het is prachtig dat zorgverzekeraars dat nu willen ondersteunen.”

Dit artikel is in verkorte vorm gepubliceerd in het Veluws Dagblad.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *